Ένας αναλυτικός οδηγός δημιουργίας βιογραφικού | Technus Ελληνική Freelance Πλατφόρμα - Technus

Οδηγός Δημιουργίας Βιογραφικού (CV)

Η δημιουργία ενός καλού βιογραφικού (CV) είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσετε μια συνέντευξη για δουλειά και να αποκτήσετε τελικά τη δουλειά των ονείρων σας. Το βιογραφικό σημείωμα (Curriculum Vitae) ή βιογραφικό, είναι ένα έγγραφο που παρέχει στους πιθανούς εργοδότες μια λεπτομερή επισκόπηση του επαγγελματικού και μορφωτικού σας υπόβαθρου, όπως επίσης δίνει και την πρώτη εντύπωση στον εργοδότη για εσάς. Πρέπει να είναι μια περιεκτική περίληψη των δεξιοτήτων, των επιτευγμάτων και της εμπειρίας σας. 

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρέχουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το πώς να δημιουργήσετε ένα καλό βιογραφικό που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.


Για να δημιουργήσετε ένα καλό βιογραφικό, πρέπει να συμπεριλάβετε τα παρακάτω βασικά στοιχεία:


  1. Προσωπικά στοιχεία: Αυτό είναι το πρώτο τμήμα του βιογραφικού σας και θα πρέπει να περιλαμβάνει το πλήρες όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση email σας. Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση email σας είναι επαγγελματική και κατάλληλη για αναζήτηση εργασίας.
  2. Επαγγελματικό προφίλ: Αυτή η ενότητα συνοψίζει την εμπειρία και τις δεξιότητές σας σε μερικές σύντομες προτάσεις. Θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στη συγκεκριμένη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση και να τονίζει γιατί είστε ο καλύτερος υποψήφιος για τη θέση.
  3. Εκπαίδευση: Καταγράψτε τα εκπαιδευτικά σας προσόντα με αντίστροφη χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα. Συμπεριλάβετε το όνομα του ιδρύματος, το πτυχίο που αποκτήθηκε και την ημερομηνία αποφοίτησης.
  4. Επαγγελματική Εμπειρία: Εδώ περιγράφετε λεπτομερώς την εργασιακή σας εμπειρία, πάλι με αντίστροφη χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τον πιο πρόσφατο ρόλο σας. Συμπεριλάβετε τον τίτλο εργασίας, το όνομα του εργοδότη, τις ημερομηνίες απασχόλησης και μια σύντομη περιγραφή των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων σας. Χρησιμοποιήστε bullets για να κάνετε αυτή την ενότητα σαφή και ευανάγνωστη, χωρίς περριτές λεπτομέριες.
  5. Δεξιότητες (Skills): Αυτή η ενότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει σχετικές δεξιότητες που διαθέτετε και δεν αναφέρονται ήδη στην επαγγελματική σας εμπειρία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γλωσσική επάρκεια, τεχνικές δεξιότητες ή πιστοποιήσεις και soft skills.
  6. Αναφορές (References): Προαιρετική, αλλά καλή ιδέα να συμπεριλάβετε τουλάχιστον δύο επαγγελματικές αναφορές. Συμπεριλάβετε το όνομά τους, τον τίτλο εργασίας και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.


Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας, ας συζητήσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό έγγραφο:


  • Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν λογισμικό για τη σάρωση βιογραφικών με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει σχετικές λέξεις-κλειδιά σε όλο το βιογραφικό σας, ειδικά στις ενότητες επαγγελματικού προφίλ και δεξιοτήτων.

  • Προσαρμόστε το βιογραφικό σας στην εργασία

Βασικό για τη δημιουργία ενός καλού βιογραφικού είναι να το προσαρμόσετε στη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης και τις απαιτήσεις και να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας ανάλογα. Επισημάνετε την εμπειρία και τις δεξιότητές σας που σχετίζονται με την εργασία και χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά από την περιγραφή της θέσης σε όλο το βιογραφικό σας.

  • Χρησιμοποιήστε μια σαφή και επαγγελματική μορφή

Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι σαφές και ευανάγνωστο. Χρησιμοποιήστε μια επαγγελματική γραμματοσειρά όπως Times New Roman, Arial ή Calibri και βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος της γραμματοσειράς είναι ευανάγνωστο. Χρησιμοποιήστε bullets για να κάνετε το βιογραφικό σας πιο εύκολο στη σάρωση και χρησιμοποιήστε επικεφαλίδες και υπότιτλους για να αναλύσετε το κείμενο και να το κάνετε πιο ελκυστικό οπτικά.

  • Κρατήστε το συνοπτικό

Το βιογραφικό σας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από δύο σελίδες. Οι εργοδότες είναι πολυάσχολοι άνθρωποι και δεν έχουν το χρόνο να διαβάσουν μακροσκελή βιογραφικά. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρείτε το βιογραφικό σας συνοπτικό και επίκαιρο. Συμπεριλάβετε μόνο σχετικές πληροφορίες και μην συμπεριλάβετε τίποτα που δεν είναι απαραίτητο.

  • Συμπεριλάβετε μια προσωπική δήλωση (personal statement)

Μια προσωπική δήλωση είναι μια σύντομη παράγραφος στην αρχή του βιογραφικού σας που συνοψίζει τις δεξιότητές σας, την εμπειρία σας και τι μπορείτε να φέρετε στο ρόλο. Θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση και δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τέσσερις ή πέντε φράσεις.

  • Επισημάνετε τα επιτεύγματά σας

Οι εργοδότες θέλουν να δουν τι έχετε πετύχει στους προηγούμενους ρόλους σας, επομένως είναι σημαντικό να επισημάνετε τα επιτεύγματά σας στο βιογραφικό σας. Χρησιμοποιήστε κουκκίδες για να απαριθμήσετε τα επιτεύγματά σας και χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, αντί να πείτε "Αυξημένες πωλήσεις", πείτε "Αύξηση πωλήσεων κατά 20% σε περίοδο έξι μηνών".

  • Συμπεριλάβετε μόνο σχετική εργασιακή εμπειρία

Η εργασιακή σας εμπειρία είναι το πιο σημαντικό μέρος του βιογραφικού σας, επομένως φροντίστε να συμπεριλάβετε σχετική εργασιακή εμπειρία που είναι προσαρμοσμένη στη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Ξεκινήστε με την πιο πρόσφατη εργασία σας και εργαστείτε προς τα πίσω, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου εργασίας, της επωνυμίας της εταιρείας, των ημερομηνιών απασχόλησης και μιας σύντομης περίληψης των αρμοδιοτήτων σας.


Ποιος μπορεί να με βοηθήσει να δημιουργήσω το βιογραφικό μου;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να λάβετε βοήθεια για τη δημιουργία βιογραφικού:


Επαγγελματικές υπηρεσίες από freelancers

Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη και επαγγελματική βοήθεια στη σύνταξη βιογραφικού. Μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο βιογραφικό που να αντικατοπτρίζει τους επαγγελματικούς σας στόχους, την εργασιακή εμπειρία και τα επιτεύγματά σας. Οι επαγγελματίες συντάκτες βιογραφικών έχουν την τεχνογνωσία για να βεβαιωθούν ότι το βιογραφικό σας είναι προσαρμοσμένο στη συγκεκριμένη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση, καθιστώντας πιο πιθανό να προσκληθείτε για συνέντευξη.


Πανεπιστημιακά κέντρα σταδιοδρομίας

Εάν είστε φοιτητής ή πρόσφατος πτυχιούχος, το κέντρο σταδιοδρομίας του πανεπιστημίου σας μπορεί να προσφέρει δωρεάν ή χαμηλού κόστους υπηρεσίες αξιολόγησης βιογραφικών. Μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό σημείωμα που να παρουσιάζει τα ακαδημαϊκά σας επιτεύγματα, τις πρακτικές και άλλες σχετικές εμπειρίες σας. Οι σύμβουλοι του κέντρου καριέρας μπορούν επίσης να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με το πώς να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας σε συγκεκριμένους κλάδους και θέσεις εργασίας.


Ηλεκτρονικοί δημιουργοί βιογραφικών

Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι διαδικτυακοί κατασκευαστές βιογραφικών που παρέχουν πρότυπα και καθοδήγηση για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό με επαγγελματική εμφάνιση γρήγορα και εύκολα. Ορισμένες δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν τα Canva, Zety και Resume.com. Αυτά τα εργαλεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εάν δεν έχετε χρόνο ή δεν έχετε εμπειρία στη δημιουργία βιογραφικών.


Προσωπικές επαφές

Μπορεί επίσης να θέλετε να ζητήσετε από έναν φίλο ή μέντορα που έχει εμπειρία στον τομέα σας να ελέγξει το βιογραφικό σας και να παράσχει σχόλια. Μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το τι αναζητούν οι διευθυντές προσλήψεων και να παρέχουν συμβουλές για το πώς να τονίσετε τα δυνατά σημεία και τα επιτεύγματά σας.


Συνοπτικά, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για να λάβετε βοήθεια για τη δημιουργία βιογραφικού. Είτε επιλέξετε να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία συγγραφέα βιογραφικών, έναν διαδικτυακό κατασκευαστή βιογραφικών ή μια προσωπική επαφή, το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας είναι προσαρμοσμένο στους στόχους της σταδιοδρομίας σας και προβάλλει τα δυνατά σημεία και τα επιτεύγματά σας!