Πώς να γίνω Freelancer σε 5 βήματα | Technus Ελληνική Freelance Πλατφόρμα - Technus

Πώς να γίνω Freelancer σε 5 βήματα

Τι σημαίνει να είσαι freelancer;


Οι freelancers εργάζονται με βάση την εργασία, που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν, την ώρα ή την ημέρα. Μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με εταιρείες ή να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιώτες μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Ανεξάρτητα από το είδος των πελατών με τους οποίους εργάζονται, οι ελεύθεροι (ανεξάρτητοι) επαγγελματίες δεν έχουν συνήθως μακροπρόθεσμη δέσμευση σε κάποιον συγκεκριμένο εργοδότη.

Η έννοια του freelancer διαφέρει από την έννοια του υπαλλήλου. Όταν συνεργάζονται με εταιρείες θεωρούνται εργολάβοι και όχι υπάλληλοι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν επίσης διαφορετικές ευθύνες από τους εργαζόμενους. Πρέπει να διαχειρίζονται τα έργα τους, να ορίζουν τις ώρες εργασίας τους, να τιμολογούν τους πελάτες τους και να πληρώνουν φόρους αυτοαπασχόλησης. Οι freelancers συνήθως δεν έχουν μόνιμους πελάτες, αν και μπορεί να αναπτύξουν μια σταθερή εργασιακή σχέση με ορισμένους από τους πελάτες τους.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να είσαι freelancer;


Ανεξαρτησία

Ο freelancer μπορεί να ελέγχει τον φόρτο εργασίας του, σε αντίθεση με έναν υπάλληλο πλήρους απασχόλησης. Μπορείτε να επιλέξετε ποια έργα θα αναλάβετε, με ποιους πελάτες θέλετε να συνεργαστείτε καθώς και να καθορίσετε εσείς την τιμή για τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Ευελιξία στον χρόνο και στον τόπο εργασίας

Μπορείτε να καθορίζετε τον χρόνο και τον τόπο που θα εργάζεστε για τα έργα που έχετε αναλάβει. Για παράδειγμα, μπορείτε να εργαστείτε από το γραφείο στο σπίτι σας ή από το νησί που έχετε πάει για διακοπές καθώς και να επιλέξετε τις ώρες που θα εργάζεστε μέσα στη μέρα. Εφόσον τηρείτε τις προθεσμίες σας, μπορείτε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Αυξημένο εισόδημα

Εφόσον μπορείτε να διαπραγματευτείτε το ποσοστό αμοιβής σας ανά σύμβαση καθώς και να επιλέξετε τον αριθμό των έργων που θα αναλάβετε, μπορείτε να καθορίζετε και το μηνιαίο εισόδημα που επιθυμείτε να έχετε. Αντίθετα, ένας ιδιωτικός υπάλληλος μπορεί να έχει μηνιαίες απολαβές σταθερές και συνήθως χαμηλότερες από αυτές του freelancer. Επιπλέον, ένας ιδιωτικός υπάλληλος μπορεί να αναλάβει και project part-time, ως freelancer, για έξτρα εισόδημα

Εύκολη εκκίνηση

Μπορείτε να ξεκινήσετε το freelancing με χαμηλό έως και καθόλου budget.  Η μόνο προϋπόθεση είναι να έχετε ήδη τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις δεξιότητες για τον τομέα που επιλέξατε. 




Τα 5 βήματα για να ξεκινήσετε το freelancing:


  • Βρείτε ποιες υπηρεσίες μπορείτε να προσφέρετε. Αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όπως η μεταγραφή ενός podcast ή κάτι προηγμένο όπως η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για κινητά. Ό,τι κι αν είναι, το κλειδί της επιτυχίας ενός freelancer είναι να βρείτε μια δεξιότητα στην οποία είστε καλοί και έχετε αρκετή ζήτηση στην αγορά.
    Για παράδειγμα, αν είστε καλοί στο graphic design μπορείτε να ξεκινήσετε να δουλεύετε, προσφέροντας υπηρεσίες όπως σχεδιασμός λογότυπου για επιχειρήσεις και γραφιστικές υπηρεσίες. Επικεντρωθείτε αρχικά στο αναπτύξετε ένα συγκεκριμένο skill προτού αρχίσετε να προσθέτετε επιπλέον υπηρεσίες. Πολλοί graphic designers επιλέγουν να συνδυάζουν τις υπηρεσίες τους με το digital marketing καθώς είναι δύο υπηρεσίες που συνδέονται μεταξύ τους πχ δημιουργία banner για διαφημίσεις στην google.

  • Χτίστε ένα δυνατό portfolio.  To portfolio μπορεί να είναι είτε μια ιστοσελίδα, στην οποία θα παρουσιάζετε την δουλειά σας και τις υπηρεσίες που προσφέρετε, είτε ένα profile στα social media είτε και τα δύο. Οι πιθανοί πελάτες σας μπορούν να δουν τη δουλειά σας και πόσο ικανοί είστε για να σας επιλέξουν καθώς και να καθορίσετε μαζί τις προσδοκίες τους για το έργο που θα αναλάβετε.|

  • Καθορίστε την τιμή για την υπηρεσία σας. Το να βρείτε τη σωστή τιμή για τις υπηρεσίες σας μπορεί να είναι δύσκολο. Προσπαθήσετε να βρείτε μια ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με αυτή που προσφέρουν έμπειροι επαγγελματίες χωρίς να όμως φαίνεστε φτηνοί.
    Στην αρχή, ο καλύτερος τρόπος για να υπολογίσετε τη σωστή τιμή που θα χρεώνεται  είναι να  κάνετε μια έρευνα αγοράς για να δείτε τι χρεώνουν άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες για υπηρεσίες αντίστοιχες με τις δικές σας. Συνηθισμένοι τρόποι χρέωσης είναι είτε με την ώρα είτε με το project. Αποφασίστε τι ταιριάζει καλύτερα στη φύση των υπηρεσιών που προσφέρεται.

  • Ξεκινήστε ως part-time freelancer. To freelancing δεν είναι για όλους. Η διαδικασία της προώθησης της δουλειά σας  και του εαυτού σας καθώς και της πώλησης των υπηρεσιών σας σε πιθανούς πελάτες μπορεί να είναι επίπονη και χρονοβόρα στην αρχή. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε σωστά, απλώς δοκιμάστε να το κάνετε με μερική απασχόληση έως ότου να αποκτήσετε την πρώτη σας πελατεία και να αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται.
    Όταν αισθάνεστε έτοιμοι να ακολουθήσετε Full-time το δρόμο του freelancing, τότε μπορείτε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις όπως να αφήσετε τη δουλειά σας ή να αναπτύξετε περισσότερες υπηρεσίες.

  • Βρείτε την πλατφόρμα για freelancing υπηρεσίες που σας ταιριάζει. Για παράδειγμα, εάν δραστηριοποιήστε στην Ελλάδα η καλύτερη λύση, τόσο για έναν νέο όσο και για έναν έμπειρο freelancer, είναι η πλατφόρμα της Technus. Οι πελάτες που απευθύνονται στην Technus μπορεί να είναι από φοιτητές οι οποίοι ψάχνουν βοήθεια για μια εργασία, άνθρωποι που θέλουν να υλοποιήσουν κάποιο προσωπικό τους project, επαγγελματίες που χρειάζονται μια υπηρεσία (π.χ. μια ιστοσελίδα για την επιχείρησή τους)  έως και εταιρείες οι οποίες ψάχνουν εξωτερικό συνεργάτη.


    Η εφαρμογή εστιάζει σε πέντε μεγάλους κλάδους επαγγελμάτων στις οποίες μπορεί ένα freelancer να εργαστεί:

  • «Υλοποίηση εφαρμογών» (Development). Περιέχει υπηρεσίες όπως ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου, smartphone και λογισμικού. Για παράδειγμα, δημιουργία e-shop, ιστοσελίδων ή εφαρμογών.
  • «Πληροφορική» (IT). Περιλαμβάνει επαγγελματίες της επιστήμης των δεδομένων και ανάλυσης, δηλαδή στατιστικές αναλύσεις, βάσεις δεδομένων, data entry κτλ. Επιπλέον, περιλαμβάνει υπηρεσίες δικτύωσης και cloud, στεγάζοντας επαγγελματίες όπως μηχανικούς και τεχνικούς υπολογιστών, μηχανικούς cloud και μηχανικούς δικτύων.
  • «Design and Δημιουργία» παρέχει υπηρεσίες γραφιστικών, video και animation, μουσικής και ήχου, φωτογραφίας, αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού παιχνιδιών και σχεδιασμού προϊόντων.
  • «Marketing», περιλαμβάνει εξειδικευμένους επαγγελματίες στο χώρο της προώθησης και των πωλήσεων, όπως το digital marketing, social media marketing, διαφήμιση κτλ.
  • «Μετάφραση και Συγγραφή» και ανήκει σε μεταφραστές, αρθρογράφους και συγγραφείς.

H εφαρμογή της Technus ξεχωρίζει διότι δεν κρατάει ποσοστό από την εργασία – ούτε από τον πελάτη, ούτε από τον επαγγελματία – σε αντίθεση με όλες τις άλλες πλατφόρμες διεθνώς!




Παρέχει την ευκαιρία  στους freelancer να αναλάβουν τα δικά τους project, απλά ή και πιο σύνθετα, με την αμοιβή που ορίζουν οι ίδιοι και να αναδειχθούν μέσω των αξιολογήσεων χτίζοντας ένα δυνατό πελατολόγιο. Τέλος, με κάθε νέα εγγραφή οι επαγγελματίες λαμβάνουν δώρο credits για να δοκιμάσουν την εφαρμογή και να αναλάβουν τα πρώτα τους project δωρεάν.