Πως χτίζεται η εταιρική κουλτούρα στις απομακρυσμένες ομάδες | Technus Ελληνική Πλατφόρμα Freelancers - Technus

Πως χτίζεται η εταιρική κουλτούρα στις απομακρυσμένες ομάδες

Πως χτίζεται η εταιρική κουλτούρα στις απομακρυσμένες ομάδες


Οι freelancers μπορούν να υποστηρίξουν μακροχρόνια project της εταιρείας σας. Η εμπειρία τους σε μεμονωμένα έργα κάθε φορά έχει ενισχύσει την προσαρμοστικότητα τους στις ομάδες. Η εξειδίκευση τους στο αντικείμενο εργασίας τους θα βοηθήσει υποστηρικτικά την ομάδα που χρειάζεται εξωτερική ενίσχυση. Ωστόσο σαν team leaders μπορείτε να εφαρμόσετε μια σειρά από τακτικές ώστε να δυναμώσετε τον πυρήνα της ομάδας. Σκοπός είναι να μεγιστοποιήσετε το ποσοστό συνεργασίας των απομακρυσμένων μερών με την κυρίως ομάδα.

Η remote εργασία και οι εξωτερικές συνεργασίες δεν αποτελούν τροχοπέδη στις σύγχρονες επιχειρήσεις αντίθετα, μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα στα projects. Οι developers εργάζονται συχνά απομακρυσμένα ενισχύοντας τις ομάδες ως εξωτερικοί συνεργάτες. Ή αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου ένα έργο της εταιρείας που χρειάζεται υλοποίηση από εξειδικευμένους developers. Για να χτίσεις καλύτερα την εταιρική κουλτούρα στις απομακρυσμένες ομάδες χρειάζονται:


Οι κατάλληλες οδηγίες 

Με τις κατάλληλες οδηγίες θα τηρηθούν ευκολότερα οι προθεσμίες. Ανεξάρτητα με τον ρυθμό και τον τρόπο που δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος -εξωτερικός ή όχι- οι σαφείς οδηγίες θα κρατούν ενωμένη την ομάδα. Οι freelancers έχουν την άνεση να δουλεύουν εκτός του ωραρίου 9-5. Αυτό, με τον σωστό προγραμματισμό εκτέλεσης των εργασιών δε θα αποτελέσει πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου. Είναι σημαντικό να επιβλέπεις την πορεία των εργασιών και να επιβεβαιώνεις την υγεία του έργου ανεξάρτητα από τον χρόνο που εργάζεται ο καθένας.


Αποτελεσματική επικοινωνία

Ειδικές εφαρμογές θα βοηθήσουν τα συνεργαζόμενα μέρη να επικοινωνήσουν άμεσα. Ως υπεύθυνος της ομάδας μπορείς να δημιουργήσεις ένα κοινό κανάλι επικοινωνίας για όλους. Καθιστώντας αναγκαία τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας σε μια μηνιαία/ εβδομαδιαία συνάντηση (διαδικτυακή ή δια ζώσης) θα διευκολύνεις την εξέλιξη του έργου. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αυξήσει την ανταπόκριση της απομακρυσμένης ομάδας με την εταιρία και θα επιλύσει ενδεχόμενες απορίες με την ολοκλήρωση των εργασιών. Μπορείς να δημιουργήσεις ομάδες στο slack, τηλεδιασκέψεις στο zoom και να προγραμματίσεις συναντήσεις στο Google calendar.


Αποφυγή της μικροδιαχείρισης

Όταν διοικείς μια απομακρυσμένη ομάδα, είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι τα μέλη της. Μπορείς να παροτρύνεις τους εργαζομένους να συμπληρώσουν ένα εβδομαδιαίο πλάνο εκτέλεσης των εργασιών. Εξακριβώνοντας ότι τα deadline τηρούνται και η αποδοτικότητα είναι ανάλογη των προσδοκιών της ομάδας, μπορείς να υπενθυμίσεις στην ομάδα ότι βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στην παράδοση του έργου. Με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνεις την μέχρι τώρα προσπάθεια τους ενώ ταυτόχρονα θα υπενθυμίσεις το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, εάν η υλοποίηση εργασιών έχει καθυστερήσει μπορείς να το θέσεις ως ζήτημα στην επόμενη συνάντηση ώστε τα μελη της ομάδας να ενημερωθούν για την συνολική πορεία. Κατ’ επέκταση η ατομική προσπάθεια του καθένα θα βοηθήσει να τηρηθεί το deadline.


Ομαδικό πνεύμα

Οι freelance υπάλληλοι που εργάζονται remote είναι σημαντικό να μην αισθάνονται απομονωμένοι. Η άμεση αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους τους θα ενισχύσει το παραγωγικό κομμάτι της ομάδας. Το team building μέσω βιντεοπαιχνιδιών ή μέσω ομαδικού chat με θέμα κάποια αστεία σχετικά με το αντικείμενο εργασίας, θα ενισχύσει τη σχέση ανάμεσα στα μέλη. Τα διαλείμματα θα γίνουν διασκεδαστικά και η ένωση των ανθρώπων θα εμπνεύσει την επαγγελματική τους πλευρά να αποδώσει περισσότερο. Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο να ενισχύσετε την εταιρική κουλτούρα στις απομακρυσμένες ομάδες


Ενθαρρυντικά μηνύματα

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις κοινές συνομιλίες όχι μόνο για την κατανομή εργασιών και τον έλεγχο του έργου αλλά και για την επιβράβευση των συμμετεχόντων. Σαν υπεύθυνος της ομάδας είναι σημαντικό να δίνεις θάρρος στους υφισταμένους σου για όσα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής. Εάν έχεις κάποιο feedback από τον πελάτη το οποίο είναι άξιο συζήτησης με την ομάδα σου, μπορείς να το μεταφέρεις. Οι συγκεκριμένες κινήσεις όχι μόνο θα ενθαρρύνουν την ομάδα να αποδώσει καλύτερα αλλά θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα το ανταγωνιστικό της αίσθημα. Όσο περισσότερο εκτιμάς την πορεία που έχει διαγράψει μέχρι στιγμής το σύνολο της ομάδας, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα λάβεις από αυτή.

Η διαχείριση της εαπομακρυσμένης ομάδας σε συνδυασμό με το inhouse προσωπικό χρειάζεται χρόνο και συστηματικό προγραμματισμό για να είναι αποδοτική. Η αφοσίωση στους ανθρώπους και η γόνιμη επικοινωνία θα βοηθήσει να χτίσετε την εταιρική κουλτούρα στις απομακρυσμένες ομάδες Το πιο στέρεο θεμέλιο στη σχέση των υφισταμένων σας που εργάζονται απομακρυσμένα είναι η εμπιστοσύνη στη δουλειά και τον χαρακτήρα τους. Εάν αναζητάς εξειδικευμένους developers οι οποίοι θα μπορούν να δουλεύουν αποδοτικά remote μπορείς να ανεβάσεις το project της ομάδας σου στην πλατφόρμα της Technus. Έμπειροι freelance επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς θα εκδηλώσουν άμεσα ενδιαφέρον.