Self Marketing για Freelancers | Technus Ελληνική Πλατφορμα Freelancers - Technus

Self Marketing για Freelancers

Self Marketing για Freelancers

H αγορά εργασίας μεταβάλλεται συνεχώς κάνοντας την ένα πλήρως ανταγωνιστικό πεδίο με την πάροδο των χρόνων. Το γεγονός αυτό καλεί τους επαγγελματίες να βελτιώσουν την εικόνα και τη φήμη τους ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την καριέρα τους. Συγκεκριμένα, οι freelancers μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά της επαγγελματικής ολοκλήρωσης, αφιερώνοντας χρόνο καθημερινά στην προώθηση της δουλειάς τους με το self-marketing. Εφαρμόζοντας τις αρχές του self-marketing για freelancers, καταφέρνουν να γνωστοποιήσουν στο ευρύ κοινό το αντικείμενο εργασία τους, και να βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. 

Tips self-marketing για freelancers:


Βαθιά γνώση του αντικειμένου

Είναι σημαντικό να υπάρχει άριστη γνώση στο αντικείμενο που ασχολείται ο freelancer, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού στην ελεύθερη αγορά. Αυτό βοηθά στην καθιέρωση της καλής φήμης του ονόματος του επαγγελματία και στην ανάδειξη των δεξιοτήτων του προς τους πελάτες. Η καλύτερη απόδειξη της δουλειάς σου είναι οι ευχαριστημένοι πελάτες. Βεβαίωσε μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών, ότι ο πελάτης είναι ευχαριστημένος με τις υπηρεσίες σου. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην διάδοση θετικών απόψεων για την δουλειά σου, προσελκύοντας νέους ενδιαφερόμενους.  


Συμμετοχή σε groups ή forums

Τα groups ή forums που σχετίζονται με το αντικείμενο εργασίας σου, σε βοηθούν να ενημερώνεσαι για επίκαιρα γεγονότα. Ακόμη, έρχεσαι σε επαφή με συνάδελφους, ανταλλάσσετε εμπειρίες, συμβουλές και αποκομίζετε ιδέες για προσωπική ανάπτυξη και προβολή. Αν είσαι νέος στο κλάδο που δραστηριοποιείσαι κάτι τέτοιο βοηθήσει την εξέλιξη σου.

Δημιουργία και ενημέρωση social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο για την προώθηση προϊόντων και ιδεών. Ειδικά το LinkedIn, το Facebook και το Instagram, αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία marketing. Με σωστή χρήση μπορούν να ενισχύσουν το προφίλ ενός freelancer, κάνοντάς τον γνωστό στην αγορά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται συχνές ενημερώσεις στον λογαριασμό. Ενημερώνοντας, για παράδειγμα, το κοινό σχετικά με έργα που έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε επεξεργασία. Αντίστοιχα, μπορείτε να αναφέρετε προηγούμενες συνεργασίες σας ως case studies. Συνεπώς, δείχνοντας στους ακολούθους σας ένα ενεργό προφίλ, προβάλετε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στους πελάτες. 

Ενίσχυση online παρουσίας

Για να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη παρουσία στο διαδίκτυο χρειάζεται η ένταξη σου στο google business. Αναγράφοντας την επαγγελματική σου επωνυμία στην Google, διεκδικείς μια υψηλή θέση στην αναζήτηση των χρηστών. Ακόμη, θα βρίσκονται online και συγκεντρωμένες οι βασικές πληροφορίες που αφορούν τη δουλειά σου.

Παρακολούθηση εκδηλώσεων

Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις, συναντήσεις ή σεμινάρια ελευθέρου επαγγελματιών, βοηθούν στην προσωπική σου εξέλιξη και στη γνωριμία νέων ατόμων του ίδιου κλάδου. Μεγαλώνεις έτσι τον κύκλο σου, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για νέες συνεργασίες με πελάτες ή συναδέλφους. 

Εxtra tip: Μπορείς να εφαρμόσεις το self-marketing για freelancers χωρίς να προβάλεις τον εαυτό σου.

Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει ένα ουδέτερο όνομα στην επωνυμία σου, η οποία βέβαια θα έχει χτιστεί με το αντίστοιχο branding. Αν θες να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως freelancer υπό αυτό το πρίσμα, η επωνυμία  που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι πρωτότυπη. Μπορεί να είναι εμπνευσμένη από εσένα ενώ ταυτόχρονα η έννοια της να σχετίζεται με το αντικείμενο εργασίας σου. Τα social media, μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη και την προβολή της εργασίας ενός freelancer, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσωπική παρουσία. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προσωπικά ή με την επωνυμία σας. Έτσι, θα αναπτύξεις σχέσεις με τους πελάτες ενώ ενημερώνεις συχνά το πεδίο εργασίας σου. Το επαγγελματικό σας προφίλ θα δείξει την αξιοπιστία του μέσω την κριτικών. Οι αξιόπιστες κριτικές και οι συστάσεις στο LinkedIn μεταφέρουν στο κοινό χαρακτηριστικά της δουλειά σου, δια στόματος τρίτων. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να βελτιωθείς λαμβάνοντας υπόψιν τα εποικοδομητικά σχόλια ενώ ταυτόχρονα θα αναδειχθούν οι ποιοτικές παροχές που προσφέρεις.

Η καλή φήμη της επωνυμίας ενός freelancer, βοηθά στη προσωπική εξέλιξη αλλά και στην αναγνωρισιμότητα της ειδίκευσής σας σε οργανισμούς και μελλοντικούς πελάτες.