Συμβουλές για να βελτιώσετε την επίδοση του υπολογιστή σας | Technus Ελληνική Freelance Πλατφόρμα - Technus

Συμβουλές για να βελτιώσετε την επίδοση του υπολογιστή σας

Στον ψηφιακό κόσμο οι ρυθμοί είναι γρήγοροι. Οι προσωπικοί υπολογιστές (PC) έχουν γίνει αναγκαιότητα για πολλούς από εμάς. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι υπολογιστές τείνουν να επιβραδύνουν και να γίνονται λιγότερο αποδοτικοί, κάτι που μπορεί να είναι απαγορευτικό όταν χρειάζεται να κάνετε μια δουλειά γρήγορα. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιστοποιήσετε τον υπολογιστή σας και να βελτιώσετε την επίδοσή του. 


Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές από τεχνικό υπολογιστών που θα βοηθήσουν τον υπολογιστή σας να "ξανανιώσει"!


Απεγκατάσταση μη-χρησιμοποιούμενων προγραμμάτων:

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κάνετε τον υπολογιστή σας να "τρέχει πιο γρήγορα" είναι να απεγκαταστήσετε προγράμματα που δε χρησιμοποιείτε. Ναι, ξέρω ότι τα κατεβάσατε με τη λογική ότι θα σας χρειαστούν κάποτε ή ενδεχομένως να μη γνωρίζετε καν ότι υπήρχαν εγκατεστημένα! Όμως τέτοιου είδους προγράμματα καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στον σκληρό δίσκο και μπορούν να επιβραδύνουν την απόδοση του υπολογιστή. Για να τα απεγκαταστήσετε, μεταβείτε στον "Πίνακα ελέγχου" (control panel) και αναζητήστε την επιλογή "Προγράμματα και δυνατότητες" (Programs) για να δείτε τη λίστα με τα εγκατεστημένα προγράμματα. Πάρτε το χρόνο σας και επιλέξτε τα προγράμματα που δε χρειάζεστε πλέον και κάντε κλικ στην "κατάργηση εγκατάστασης" (Uninstall). Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας! Αν έχετε πρόγραμμα που δε χρησιμοποιήσατε εδώ και ένα χρόνο, το πιθανότερο δε σας χρειάζεται!


Εκκαθάριση χώρου στο δίσκο:

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιστοποιήσετε τον υπολογιστή σας είναι να ελευθερώσετε χώρο στο δίσκο. Ξεκινήστε εκτελώντας ένα βοηθητικό πρόγραμμα εκκαθάρισης δίσκου, το οποίο θα αφαιρέσει προσωρινά αρχεία, αρχεία συστήματος και άλλα περιττά δεδομένα. Ένα διάσημο πρόγραμμα μεταξύ άλλων είναι το "Ccleaner". Εδώ να πω ότι χρειάζεται να γνωρίζετε έστω και λίγο τι κάνετε. Αν δεν έχετε ιδέα πως να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα καλύτερο θα ήταν να ζητήστε βοήθεια από ένα τεχνικό για να σας βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να απεγκαταστήσετε μεγάλα αρχεία που δε χρειάζεστε πλέον. Μετακινήστε μεγάλα αρχεία, όπως ταινίες, μουσική ή εικόνες σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε ένα χώρο αποθήκευσης στο cloud.


Διαχείριση προγραμμάτων εκκίνησης:

Όταν ξεκινά ο υπολογιστής, ορισμένα προγράμματα ξεκινούν αυτόματα, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει τον χρόνο εκκίνησης του υπολογιστή σας. Μεταβείτε στη "Διαχείριση εργασιών" (Task manager) ή πατήστε το γνωστό "Control+Alt+Delete" και επιλέξτε την καρτέλα "Εκκίνηση" (Startup apps) για να δείτε μια λίστα με τα προγράμματα που ξεκινούν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας. Απενεργοποιήστε όλα τα προγράμματα που δε χρειάζεται να ξεκινήσετε αυτόματα.


Ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης και λογισμικού:

Τα παλιά προγράμματα οδήγησης και το λογισμικό μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα απόδοσης και προβλήματα ασφάλειας. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε ενημερωμένα τα προγράμματα οδήγησης, καθώς και το λογισμικό του υπολογιστή σας, ελέγχοντας τακτικά για ενημερώσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα λογισμικό ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις ενημερώσεις έναν πιο "εύκολο στον χρήστη" τρόπο.




Πρόγραμμα προστασίας από ιούς:

Ιοί, κακόβουλο λογισμικό και άλλα πολλά, μπορεί να επιβραδύνουν την απόδοση του υπολογιστή σας και να θέσουν σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από αυτές τις απειλές. Φροντίστε να διατηρείτε ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας από ιούς και να εκτελείτε τακτικές σαρώσεις για να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε τυχόν πιθανές απειλές. Αν δεν επιθυμείτε να πληρώσετε για ένα τέτοιο πρόγραμμα, υπάρχουν αρκετά που είναι δωρεάν και κάνουν σχετικά ικανοποιητική δουλειά.


Προσαρμογή οπτικών εφέ:

Τα Windows και άλλα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν πολλά οπτικά εφέ που μπορούν να επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας. Η απενεργοποίηση ή η μείωση αυτών των εφέ μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του υπολογιστή σας. Μεταβείτε στις "Ιδιότητες συστήματος" και επιλέξτε "Προηγμένες ρυθμίσεις συστήματος". Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "Ρυθμίσεις" στην περιοχή "Απόδοση" και επιλέξτε "Προσαρμογή για βέλτιστη απόδοση".




Ανασυγκρότηση του σκληρού σας δίσκου:

Με την πάροδο του χρόνου, τα αρχεία στον σκληρό σας δίσκο μπορεί να κατακερματιστούν, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την απόδοση του υπολογιστή σας. Χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένο εργαλείο ανασυγκρότησης των Windows ή ένα πρόγραμμα τρίτου κατασκευαστή για να ανασυγκροτήσετε τον σκληρό σας δίσκο και να βελτιστοποιήσετε την απόδοση του υπολογιστή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάντε το βήμα αυτό μόνο αν ο δίσκος σας είναι HDD. Αν δε γνωρίζετε, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου τεχνικού!


Αναβάθμιση υλικού:

Εάν ο υπολογιστής σας εξακολουθεί να είναι αργός αφού δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές βελτιστοποίησης, σκεφτείτε να αναβαθμίσετε το υλικό (hardware) σας. Η προσθήκη περισσότερης μνήμης RAM ή η αναβάθμιση του σκληρού δίσκου σας από HDD σε SSD, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του υπολογιστή σας. Τέτοιου είδους αναβαθμίσεις κοστίζουν πολύ λιγότερο από το να πάρετε νέο υπολογιστή και μετατρέπουν το μηχάνημά σας σε "κτήνος" ταχύτητας.




Κλείνοντας, η συστηματική συντήρηση και φροντίδα του υπολογιστή σας μπορεί να βελτιώσει την απόδοση, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά του. Οι παραπάνω συμβουλές είναι μερικές μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τον προσωπικό σας υπολογιστή. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο υπολογιστής σας λειτουργεί σωστά και αξιοποιείται στο έπακρο.


Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τον προσωπικό σας υπολογιστή μόνοι σας, μερικές φορές είναι ωφέλιμο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία


Μερικοί τρόποι με τους οποίους ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε τον υπολογιστή σας:


Διάγνωση και διόρθωση προβλημάτων:

Ένας επαγγελματίας μπορεί γρήγορα να εντοπίσει και να διαγνώσει προβλήματα που προκαλούν επιβράδυνση ή δυσλειτουργία του υπολογιστή σας. Μπορεί επίσης να παρέχει λύσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, είτε πρόκειται για πρόβλημα υλικού είτε λογισμικού.


Συνεχής συντήρηση:

Με έναν επαγγελματία να παρέχει συνεχείς υπηρεσίες συντήρησης, εξασφαλίζετε την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή σας. Περιλαμβάνει την τακτική ενημέρωση λογισμικού και προγραμμάτων οδήγησης, βελτιστοποίηση ρυθμίσεων συστήματος και παρακολούθηση για πιθανά προβλήματα.


Υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης δεδομένων:

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και σημαντικών δεδομένων όπως και οι υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων εάν είναι απαραίτητο, είναι σημαντική υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες στου χώρου οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα σας προστατεύονται από πιθανές απειλές όπως ιούς, κακόβουλο λογισμικό ή αποτυχία/αστοχία υλικού.


Παροχή Υπηρεσιών Ασφαλείας:

Ένας επαγγελματίας μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας για την προστασία του υπολογιστή σας από πιθανές απειλές όπως απόπειρες εισβολής. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας σας και να προτείνουν λύσεις λογισμικού για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας ανέπαφο από τέτοιου είδους απειλές.


Αν χρειάζεστε βοήθεια για τη διάγνωση και την επιδιόρθωση προβλημάτων, την προσαρμογή λύσεων για την κάλυψη των αναγκών σας ή τις συνεχείς υπηρεσίες συντήρησης και ασφάλειας, ένας επαγγελματίας μπορεί να παρέχει την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που χρειάζεστε.