Backlinks: Τι είναι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και πως θα τα αποκτήσετε. | Technus Ελληνική Πλατφόρμα Freelancers - Technus

Backlinks: Τι είναι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και πως θα τα αποκτήσετε.

Τι είναι τα backlinks;


Τα backlinks είναι μια στρατηγική SEO που αναφέρεται στους συνδέσμους σε έναν ιστότοπο, οι οποίοι οδηγούν σε έναν διαφορετικό ιστότοπο. 

Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google, βλέπουν τα backlinks ως δείκτες ποιοτικού περιεχομένου, αφού που υποστηρίζεται από άλλους ιστότοπους. Τα ισχυρά backlinks μπορούν να ενισχύσουν έναν ιστότοπό ώστε να κατατάσσεται συνεχώς υψηλότερα στα SERP (σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης).

Τα backlinks δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για την καλύτερη κατάταξη μιας ιστοσελίδας ή ενός ιστοτόπου, αλλά σίγουρα παίζουν βασικό ρόλο σε αυτό.

Οποιοσδήποτε σύνδεσμος από έναν τρίτο ιστότοπο προς τον δικό σας είναι backlink, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα τα backlink εξίσου ωφέλιμα.


Γιατί τα backlinks είναι σημαντικά;


Τα backlinks παίζουν ζωτικό ρόλο στη στρατηγική των SEO και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο έγκυρος είναι ένας ιστότοπός. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες που λαμβάνει υπόψη η Google κατά την κατάταξη περιεχομένου. Τα καλής ποιότητας backlinks παρέχουν ένα επίπεδο εμπιστοσύνης στην Google και στους καταναλωτές ότι ο ιστότοπος παρέχει ένα πολύτιμο περιεχόμενο.

Όπως θα εμπιστευόμασταν τη γνώμη κάποιου που γνωρίζουμε πολύ καλά αντί ενός ανθρώπου που μόλις γνωρίσαμε, ο αλγόριθμος της Google λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Ο αλγόριθμός της εμπιστεύεται γνωστούς, έγκυρους ιστότοπους έναντι λιγότερο γνωστών. Με πιο απλά λόγια, τα καλά backlinks είναι ένας τρόπος για να δηλώσουμε ότι ο ιστότοπός μας είναι αξιόπιστος.


Πώς λειτουργούν τα Backlinks;


Τα backlinks, όπως προαναφέρθηκε, παίζουν σημαντικό ρόλο στον αλγόριθμο κατάταξης των μηχανών αναζήτησης και στη συνολική στρατηγική με σκοπό την εξέλιξη και αύξηση επισκεψιμότητας μιας ιστοσελίδας.

Ο ευκολότερος τρόπος να κατανοήσουμε τα backlinks θα ήταν να τον παρομοιάσουμε με μια συνομιλία μεταξύ δύο ή περισσότερων ιστότοπων.


Παράδειγμα: Ο Πέτρος είναι αρθρογράφος στο προσωπικό του blog. Έγινε ένα κοινωνικό γεγονός και αποφασίζει να γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο πάνω σε αυτό. Μια δημοσιογράφος, η Μαρία, συνδέεται με το άρθρο του Πέτρου καθώς στο δικό της άρθρο μοιράζεται την άποψή της με βάση το άρθρο του Πέτρου. Δεδομένου ότι γράφει για το θέμα στον γνωστό ιστότοπο της διαδικτυακής εφημερίδας όπου δουλεύει, αυτό δημιουργεί ένα backlink στην ανάρτηση του Πέτρος. Επειδή αυτή η εφημερίδα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και είναι έγκυρη, πολλοί άλλοι ιστότοποι θα συνδεθούν με το άρθρο της. Αυτό αυξάνει την εξουσία της εφημερίδας και ταυτόχρονα το άρθρο του Πέτρου λαμβάνει ένα πολύτιμο backlink από έναν αξιόπιστο ιστότοπο.


Τι τύποι backlink υπάρχουν;


Οι τύποι των backlink χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:


  • Σύνδεσμοι "Nofollow": Οι σύνδεσμοι Nofollow χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό rel= "nofollow" για να ενημερώσουν την Google και άλλες μηχανές αναζήτησης ότι δεν πρέπει να δείχνουν εμπιστοσύνη. Οι σύνδεσμοι αυτοί δεν περνούν το PageRank, επομένως δεν θα βοηθήσουν απαραίτητα να καταταγεί ένας ιστότοπος υψηλότερα όσον αφορά τα SERP.
  • Σύνδεσμοι "Follow": Είναι οι σύνδεσμοι που περνάνε (pass) το PageRank και μπορεί να βοηθήσουν στην κατάταξη, εάν ο σύνδεσμος προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.
  • Σύνδεσμοι "Επί πληρωμή/χορηγία" (Paid/sponsored links): Μπορεί να πληρώσει κανείς για να προωθήσει ένα μέρος του περιεχομένου του ιστότοπού του ή να δημοσιεύσει μια κριτική. Αυτός θα γίνει ένας σύνδεσμος χορηγίας. Εάν έχουν ληφθεί χρήματα, ή ένα προϊόν ως αντάλλαγμα για έναν σύνδεσμο, θα πρέπει να προστεθεί ένα χαρακτηριστικό rel=” sponsored” για την ενημέρωση της Google. Το χαρακτηριστικό rel=”sponsored” εμποδίζει τον ιστότοπό σας να επηρεαστεί αρνητικά από αυτούς τους συνδέσμους.


Τι backlinks διαθέτει ο ιστότοπός μου;


Υπάρχουν διάφορα εργαλεία παρακολούθησης που επιτρέπουν τον έλεγχο για backlinks σε έναν ιστότοπο, όπως το Google Search Console. Η παρακολούθηση των backlinks είναι αρκετά σημαντική υπόθεση. Οι Οδηγίες της Google αναφέρουν να ζητήσετε από τους "τοξικούς" κατόχους ιστότοπων να αφαιρέσουν τους συνδέσμους τους από τον ιστότοπό σας. Εάν δεν το κάνετε, τότε η Google μπορεί να τιμωρήσει τον ιστότοπό σας και η κατάταξη της σελίδας σας θα αρχίσει να μειώνεται στα αποτελέσματα αναζήτησης.


Πώς να αποκτήσω Backlinks;


Η δημιουργία backlinks απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Παρακάτω δίνουμε μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε.

  1. Προσθέστε συνδέσμους στα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτετε.
  2. Αναρτήστε ως επισκέπτης σε άλλα ιστολόγια και ιστότοπους.
  3. Κάντε μια αναζήτηση στο Google για μια ανάρτηση που έχει καλή κατάταξη και στη συνέχεια βελτιώστε τη.
  4. Δημιουργήστε αναρτήσεις λίστας, αναρτήσεις "πώς να κάνετε" και αναρτήσεις "γιατί...". Αυτές οι μορφές συνήθως λαμβάνουν περισσότερα backlinks από τις τυπικές δημοσιεύσεις.
  5. Επικοινωνήστε με influencers στον κλάδο σας και ζητήστε να πάρουν ένα άρθρο από τον ιστότοπό σας το οποίο μπορεί να τους ενδιαφέρει και να συνδεθούν.
  6. Ξεκινήστε να κάνετε ανταγωνιστική έρευνα backlink.