Οι 10 καλύτερες εργασίες για freelancers | Technus Ελληνική Πλατφόρμα Freelancers - Technus

Οι 10 καλύτερες εργασίες για freelancers

Οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν επιπλέον βοήθεια χωρίς όμως την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η οποία μπορεί να είναι μια απίστευτη ευκαιρία για τους επαγγελματίες που διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες.

Η παρακάτω λίστα με τις κορυφαίες θέσεις εργασίας για ανεξάρτητους επαγγελματίες (freelancers), θα σε βοηθήσει να βρεις μια ελκυστική καριέρα ή αν ψάχνεις freelancer, θα σε βοηθήσει να δεις τις δυνατότητες που μπορεί να σου προσφέρει ένας τέτοιος επαγγελματίας!

Φύγαμε να δούμε τη λίστα!


1. Μάρκετινγκ SEO


Το SEO ή Search Engine Optimization, σημαίνει βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης και είναι κάτι που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία που "σέβεται τον εαυτό της". Ο στόχος του SEO είναι να βελτιστοποιήσει τους ιστότοπους έτσι ώστε να κατατάσσονται όσο πιο ψηλά γίνεται στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης. Αν θες να διαβάσεις παραπάνω γι' αυτό, πάτα εδώ.

Κάθε επωνυμία θέλει να είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι άνθρωποι όταν αναζητούν κάτι σχετικό στις μηχανές αναζήτησης. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά -πάρα πολλά- για να συνεργαστούν με έναν ειδικό στα SEO!

Ως ειδικός SEO, θα περάσεις τις μέρες σου κάνοντας ατέλειωτη έρευνα, καθώς μπορεί να γίνει πολύπλοκη υπόθεση. Απαιτεί πλούσια κατανόηση αλγορίθμων, λέξεων-κλειδιών και πολλά άλλα.

Πρέπει να κατανοήσεις τι κάνει σωστά ο ανταγωνιστής του πελάτη σου και τι μπορείς να κάνεις για να ανεβείς στην κατάταξη. Οι ειδικοί στα SEO συνεργάζονται συχνά με πολλούς άλλους freelancers για τη βελτίωση του περιεχομένου. Είναι μια από τις καλύτερες δουλειές για freelancers εάν είσαι δημιουργικός και αναλυτικός.


2. Copywriter 


Το copywriting δηλαδή η κειμενογράφηση, είναι ένας από τους πιο προσιτούς τρόπους για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν ως freelancers. Δεν απαιτεί κάποιο εξειδικευμένο πτυχίο, ούτε ακριβό εξοπλισμό για να ξεκινήσει κανείς. Είναι ένας τομέας με πολλές ευκαιρίες και μεγάλη ζήτηση.

Το περιεχόμενο (content) είναι κυρίαρχο τα τελευταία χρόνια. Οι εταιρείες πρέπει να παράγουν περιεχόμενο για να επεκτείνουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, να προσελκύσουν πελάτες και να επιτύχουν πωλήσεις. Πολλοί οργανισμοί αφιερώνουν ένα σημαντικό ποσοστό του προϋπολογισμού τους στη δημιουργία περιεχομένου (content creation).

Επιπλέον, οι κειμενογράφοι μπορούν να εργαστούν πάνω σε διόρθωση και επιμέλεια κειμένων, συγγραφή σεναρίων, μαθήματα γραπτού λόγου, αρθρογραφία, άρθρα ιστολογίων και πολλά άλλα. Γενικά, υπάρχει μεγάλη ευελιξία με αυτή τη δουλειά.

Ως ανεξάρτητος κειμενογράφος, πιθανότατα θα αποδεχτείς εργασίες από πολλούς διαφορετικούς πελάτες, πριν καταλήξεις σε μια συγκεκριμένη εξειδίκευση που είσαι καλός/ή και σου αρέσει. Για παράδειγμα, κάποιοι θα επικεντρωθούν στο ιατρικό copywriting ενώ άλλοι θα στραφούν στη νομική συγγραφή.

Μερικές από αυτές τις freelance θέσεις εργασίας, μπορούν -γιατί όχι- να εξελιχθούν σε κανονικές θέσεις. Υπάρχει χώρος για ανάπτυξη και αυτή η δουλειά προσφέρει αρκετή ποικιλία για να βρει ο καθένας τον δρόμο του.


3. Μεταφραστής - Translator


Σε μια εποχή που τείνει στην παγκοσμιοποίηση, οι μεγάλες και οι μικρές εταιρείες πρέπει να εξυπηρετούν όλο και περισσότερες χώρες οι οποίες δεν είναι απαραίτητα αγγλόφωνες. Εκεί λοιπόν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι μεταφραστές!

Σε αυτή την κατηγορία θα έχεις να κάνεις σχεδόν με τα πάντα. Από υλικό μάρκετινγκ έως και περιγραφές προϊόντων που πουλάει κάποια εταιρεία. Να έχεις στο μυαλό σου ότι οι επιχειρήσεις έχουν μια θάλασσα περιεχομένου. Ναι... Υπάρχει πολλή δουλειά!

Για να μιλήσω ειλικρινά, το να είσαι μεταφραστής απαιτεί κάτι περισσότερο από μια απλή επάρκεια σε μια επιπλέον γλώσσα. Πολλοί ανεξάρτητοι μεταφραστές έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Η απαιτείται η κατανόηση των αποχρώσεων μιας ξεχωριστής γλώσσας.

Για το λόγο αυτό, πολλοί μεταφραστές μένουν σε ένα είδος εργασίας. Για παράδειγμα, μπορεί να εργαστείς για τη μετάφραση εκπαιδευτικού υλικού, ιατρικών εγγράφων, νομικών εγγράφων κ.α.


4. Σχεδιαστής Ιστοσελίδων - Web Designer


Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένας όμορφα σχεδιασμένος ιστότοπος.

Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία καλοφτιαγμένων ιστοσελίδων που διευρύνουν την online παρουσία μιας επωνυμίας. Δεν είναι απλώς να φτιάξεις κάτι που φαίνεται καλό. Πρέπει να έχει καλή απόδοση και να παρέχει εξίσου καλή εμπειρία χρήστη (ακόμα παλεύουμε στην Technus να το πραγματοποιήσουμε!).

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση εκεί έξω σχετικά με τη διαφορά μεταξύ προγραμματιστών και σχεδιαστών. Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων εστιάζει στην αισθητική και την εμπειρία του επισκέπτη σε έναν ιστότοπο. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν έναν τόνο κώδικα.

Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα διαχείρισης περιεχομένου είναι το WordPress. Η γνώση του τρόπου χρήσης αυτής της πλατφόρμας είναι υπεραρκετή για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ως σχεδιαστής ιστοσελίδων, οι μέρες ή οι νύχτες σου (όποτε θέλεις δουλεύεις άλλωστε στις περισσότερες των περιπτώσεων), περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων σχεδίων και την ενημέρωση υπαρχόντων ιστοσελίδων. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες δουλειές για ένα freelancer, επειδή είναι σε ζήτηση και πληρώνει πολύ καλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι η πιο καλοπληρωμένη δουλειά από όλες!

5. Σχεδιαστής Γραφικών - Graphic Designer


Η καλύτερη θέση εργασίας για freelancers, έχοντας με διαφορά τη μεγαλύτερη ζήτηση, τουλάχιστον στην Technus. Αν λοιπόν έχεις δημιουργικές τάσεις και θες να γίνεις ο καλλιτέχνης που όντος θα πληρωθεί για την εργασία σου, ίσως είναι αυτό που ψάχνεις.

Ο γραφίστας δημιουργεί τα γραφικά που αντιπροσωπεύουν μια επωνυμία, κάτι που χρειάζεται κάποια εμπειρία. Πολλοί πηγαίνουν σε σχολές για να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία. Όμως υπάρχουν όλο και περισσότεροι που την απέκτησαν με την τριβή. Κάθε δημιουργικό άτομο μπορεί να διαμορφώσει τις δεξιότητές του στο κατάλληλο λογισμικό και υπάρχουν πολλά προγράμματα πιστοποίησης διαθέσιμα για να αποδείξεις την επάρκειά σου.

Αν και η δουλειά φαίνεται διασκεδαστική, η ευθύνη σου θα είναι να μετατρέπεις τις ιδέες που υπάρχουν "στο τραπέζι" σε πραγματικότητα. Μπορεί να αφιερώσεις 2 ώρες δουλεύοντας σε εταιρικά φυλλάδια μπορεί όμως και μέρες.

Όπως και να έχει, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη γραφιστική! Μπορείς να εστιάσεις σε ένα στύλ και εξειδίκευση (π.χ. minimal logo design) και να γίνεις ο τύπος που πηγαίνουν οι επωνυμίες όταν αναζητούν το συγκεκριμένο στυλ. Τέλος, είναι μια εξαιρετική δουλειά για εσωστρεφείς!


6. Προγραμματιστής - Developer


Ενώ οι σχεδιαστές ιστοσελίδων δίνουν προτεραιότητα στην εμφάνιση και την εμπειρία χρήστη ενός ψηφιακού χώρου, οι προγραμματιστές είναι αυτοί που τον κάνουν να λειτουργεί, εστιάζοντας στην τεχνική πλευρά των πραγμάτων.

Αυτή η ανεξάρτητη - freelance εργασία απαιτεί γνώσεις κώδικα. Οι περισσότεροι προγραμματιστές πηγαίνουν σε σχολές και παίρνουν πτυχίο πριν επιλέξουν να γίνουν freelancers. Ως προγραμματιστής freelancer να περιμένεις να έχεις περισσότερη ελευθερία, αλλά η δουλειά θα είναι ακόμα εκτεταμένη.

Αν ξέρεις από κώδικα, νομίζω η θέση αυτή σου ανήκει.


7. Μάρκετινγκ Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης - Social Media Marketer


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν ως ένας τρόπος να κρατάς επαφή με τους φίλους σου. Πλέον, είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων! Οι εταιρείες χρειάζονται να "φανούν" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιτύχουν στον σημερινό ψηφιακό κόσμο. Αυτό καθιστά τη θέση του μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης μία από τις βασικότερες δουλειές για freelancer. Η δουλειά σου εδώ θα είναι να παράγεις και να δημοσιεύεις περιεχόμενο στους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης των πελατών σου. Το αν έχεις ή όχι άμεσο έλεγχο των λογαριασμών εξαρτάται από τον ίδιο τον πελάτη. Ωστόσο, εσύ πάντα να εστιάζεις στο να πουλάς προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρείς αφοσιωμένους τους ακόλουθούς σου.

Τα social media είναι ένα χρυσωρυχείο ευκαιριών μάρκετινγκ. Αυτή η εργασία απαιτεί από εσάς να δημιουργείτε διαφημίσεις, να παρακολουθείτε αναλύσεις, να μετράτε την απόδοση της καμπάνιας και να βελτιώνετε συνεχώς την τελευταία σας προσπάθεια. Δεν είναι ούτε δύσκολη, ούτε εύκολη δουλειά, αλλά μπορεί να ανταμείψει αδρά όσους αγαπούν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


8. Αναλυτής δεδομένων - Data Analyst


Οι freelancer αναλυτές δεδομένων έχουν μεγάλη ζήτηση και μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε το γιατί. Όλοι -οργανισμοί, επιχειρήσεις... όλοι!- συλλέγουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους χρήστες και την απόδοσή τους όσο ποτέ.

Το κομμάτι της συλλογής είναι σχετικά εύκολο θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς. Πώς όμως θα τα κατανοήσουμε και θα τα αξιοποιήσουμε σωστά; Αυτή είναι η δουλειά ενός αναλυτή δεδομένων. Και με τόσα πολλά δεδομένα, πολλές επιχειρήσεις αναζητούν βοήθεια από ανεξάρτητους επαγγελματίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Τα δεδομένα τα οποία θα κληθείς να συλλέξεις διαφέρουν ανάλογα με τον πελάτη. Για κάποιους θα χρειαστεί να εστιάσεις στις πληροφορίες γύρω από τις πωλήσεις ενώ για άλλους ίσως να χρειαστεί να αναλύσεις τη συμπεριφορά των χρηστών, αντλώντας δεδομένα από πολλές πηγές.

Οι αναλυτές δεδομένων είναι οι άνθρωποι που απευθύνονται οι "μεγάλοι" όταν έχουν απορίες, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη σημαντικότητα της θέσης που ετοιμάζεσαι να αναλάβεις.


9. Δάσκαλος - Tutor


Είναι αρκετά κοινό γνωστό ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη δασκάλων. Εάν δεν θέλετε να κατευθυνθείτε σε μια τάξη, αλλά εξακολουθείτε να σας αρέσει να διδάσκετε, το να γίνετε διαδικτυακός δάσκαλος είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Οι δάσκαλοι δεν χρειάζονται απαραίτητα πτυχίο στην εκπαίδευση. Οι καθηγητές μπορούν να είναι ειδικοί στον τομέα τους ή να έχουν βαθιά κατανόηση του αντικειμένου το οποίο διδάσκουν.

Οι δάσκαλοι συνήθως εργάζονται διαδικτυακά. Χάρη στο λογισμικό συνομιλίας μέσω βίντεο και την τεχνολογία κοινής χρήσης οθόνης, δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο με τον μαθητή σας. Ωστόσο, απαιτεί καλή επικοινωνία.

Τα διαθέσιμα θέματα είναι άφθονα. Κάποια από τα πιο δημοφιλή μαθήματα είναι τα Αγγλικά ως Δεύτερη Γλώσσα, μαθήματα μουσικής και μαθήματα κώδικα.


10. Φωτογράφος - Photographer


Οι φωτογράφοι όπως και οι βιντεογράφοι κάνουν πολλά από τα ίδια πράγματα. Οι εταιρείες χρειάζονται το δικό τους μοναδικό οπτικό περιεχόμενο. Εκεί αναλαμβάνει ο φωτογράφος!

Ως φωτογράφος θα χρησιμοποιήσεις την έμπνευσή σου και την τεχνογνωσία σου για να συνθέσεις πλάνα που θα αιχμαλωτίσουν το κοινό και θα τραβάνε όλη την προσοχή.

Και σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να διαθέτεις δεξιότητες για να αποκτήσεις σταθερή εργασία σε αυτήν την ανεξάρτητη καριέρα. Παρ' όλ' αυτά, αν δεν διαθέτεις πτυχίο, δε σε ενδιαφέρει! Με την προϋπόθεση ότι έχεις ένα portfolio που σκοτώνει! Πολλοί φωτογράφοι αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους με την πάροδο του χρόνου.

Συμπέρασμα


H freelance εργασία έρχεται στην Ελλάδα για να μείνει! Όλοι το ξέρουμε και όλοι ακούμε τη λέξη "freelancer" όλο και πιο συχνά. Αν θες και εσύ να επιλέγεις την εργασία που θα σε ικανοποιεί και με την αμοιβή που εσύ θα ορίζεις, δουλεύοντας από το μέρος που εσύ έχεις επιλέξει να ζεις, γίνε freelancer! Μπες στη Technus και χτίσε από νωρίς την καριέρα σου!